Založ si blog

Lekáreň = zdravotnícke zariadenie?

Život prináša situácie, ktoré vás prinútia sa zamylieť. Tak napríklad posledné nariadenie vlády ohľadne nosenia rúšok. Platí aj pre lekárne, no máloktorý pacient vstupujúci do lekárne si uvedomí, že lekáreň spadá do kategórie zdravotníckeho zariadenia. Veď ako by aj mohli?

Prvý týždeň po zmene opatrení sme s návštevníkmi lekárne bojovali. Naše laborantky každého, kto vstúpil bez rúška, vypoklonkovali von s oboznámením daného subjektu, že lekáreň je zdravotnícke zariadenie a preto musia mať rúško! Povedali to skoro všetkým ľudom navštevujúcim v tom čase naše „zdravotnícke zariadenie“. Bolo to zlé a plodilo to veľa negatívnej energie. Po jednom týždni sme to vzdali. Lekáreň, v ktorej pracujem, je v supermarkete a v tom nikto rúška nemusí nosiť. Tak prečo v lekárni? Veď sú iba v ďaľšom obchode! Odpoveď je, že ľudia nás takto vnímajú. Ľudia u nás síce dostanú zdravotnú starostlivosť vo forme krabičiek liekov, no to je asi všetko! Nezáleží na tom, koľkokrát za deň im vysvetlíme, že sú v zdravotníckom zariadení.

Zo zdravotníckeho servisu im poskytujeme naozaj málo. Ani to : „tri krát denne jednu tabletku po jedle“ sa nám do „starostlivosti“ nevmestí lebo ľudia majú papier od lekára a tam je to napísané. Tak sa mnohí z nás tlačení ekonomikou uchýlili k mechanickému dispenzovaniu liekov. Možno nás už skoro vymenia za roboty. Tie budú bezchybne vydávať krabičky s nalepenými inštrukciami a plne nás – famaceutov zastúpia.

Prečo však? Pracoval som v prostredí, kde je lekáreň chápaná ako prvá voľba pre ľudí, kde nájdu odborníka-lekárnika a dostanú radu. Nie je to ich lekár. Lekáreň je chápaná ako miesto, kde nemusia sedieť v čakárni aby sa o nich postarali. Vlády takýchto krajín vítajú túto spoluprácu, lebo im my farmaceuti pomáhame so zdravím národa. Farmaceuti sa neustále zapájajú do rôznych kampaní informujúcich občanov o tom,ako si zachovať zdravie. „Poraďte sa so svojim lekárnikom“ tam nájdete na každom kroku. Na Slovensku dostávam po svojej odbornej rade odpoveď: spýtam sa svojho lekára. „Prečo?“, chce sa mi zakričať. Veď ste sa už spýtali mňa, svojho farmaceuta! Lekár si získal ich dôveru ľudí svojimi vedomostami a starostlivosťou o nich. Prečo nie my lekárnici? Sme na chvoste v poskytovanej úrovni zdravotníckej starostlivosti v Európe? Prečo nás aj ľudia takto chápu? Kde sa stala chyba a ako sa dá napraviť? Naše odborné vzdelanie a znalosti nás posúvajú na prvé miesta. No priestor a nástroje na používanie pre nás chýbajú a je treba ich vytvoriť našimi odbornými zástupcami. . Viem, že väčšina z nás je schopná sa novým trendom prispôsobiť. Sám som jedným z vás, tak preto to viem!

Muž v karanténe

11.12.2021

Pracujem v lekárni v supermarkete. Je to veľmi rušné miesto. Aby sa sem ľudia dostali, musia prejsť až na koniec uličky. Lekáreň je vhodne umiestnená pred pokladňami, ktorými prejdú všetci. Ľudia milujú supermarkety! Vidia okolo seba hojnosť. A tak prídu nakupovať hlavne v deň v týždni, kedy je na svete nová ponuka predajne. Prídu k nám tak, ako tento muž. Prešiel [...]

Nemám čas!

20.05.2021

„9458127531!“ vypadlo z úst pacientky keď pristúpila k môjmu okienku. Najskôr ma to zarazilo. Potom som na okamih porozmýšľal nad úmyslom tejto pani. Zrejme chcela ušetriť môj čas na okamihu,v ktorom ju môžem pozdraviť a opýtať sa jej, čo si želá. Zrejme naozaj nemala zlé úmysly a vôbec nechcela byť neslušná. Vysypala preto z úst iba jej rodné číslo. Ale [...]

COVID príbeh

05.01.2021

Bol jeden dom a bývali v ňom traja ľudia – osamelá stará pani a manželský pár. Všetci mali okolo 80 rokov. Za starou pani pravidelne chodili jej dve vnučky. Nosili jej lieky a jedlo, urobili, čo potrebovala. Manželský pár si tiež nežil zle. Syn, ktorý býval neďaleko, k nim tiež chodil pravidelne a pomáhal im s tým, čo potrebovali. Jedného dňa sa všetko zmenilo. [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

augmentin

Zachráňme si farmaceuta Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 28217x
Priemerná čítanosť článkov: 3135x

Autor blogu